+36 70 344 7000     info@interlight.hu                    Nettó 50.000,- Ft.- feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás !!!              

+36 70 344 7000     info@interlight.hu                    Nettó 50.000,- Ft.- feletti vásárlás esetén ingyenes a szállítás !!!              

Inspiráció

A hibátlan kültéri világítás titka

2023.02.09 09:23
A hibátlan kültéri világítás titka

A kültéri világítás életre kelti a homlokzatot és a külső tereket. Attól függően, hogy milyen céllal használjuk, a világítás képes más fényben feltüntetni az épületet, a kertet, a növényzetet. Míg leginkább a tájépítészek hatáskörébe tartozik, valamennyi építész szakember számára fontos, hogy megértse, hogyan integrálhatók a kültéri lámpák egy épület megjelenésébe. A fény-árnyék játék megértésével az építészek kontraszttal dolgozva alkotnak inspiráló és igazán egyedi tereket.

Sok szempont játszik közre abban, hogy a kültéri világítás a legjobb legyen. Mutatjuk, melyek ezek.

A megfelelő típusú kültéri világítás

Feladat világítás: Bizonyos feladatok elvégzését segíti, ide tartozik az útvonalat, a teraszt, az autóbeállót és a kültéri lépcsőt megvilágító lámpa. A feladatvégzés céljára legmegfelelőbb megvilágítást kell választanunk, hogy sötétben is biztonsággal tudjunk mozogni, dolgozni.

Környezeti világítás: Általános kültéri környezeti világítást biztosít, jellemzően a kültéri falon levő lámpák és lámpaoszlopok tartoznak ide. Gyakori hiba, hogy túl fényes izzót választanak bele, pedig az alacsonyabb teljesítményű vagy kisebb fényáramú izzó általában megfelelőbb sötétben. Általános világításnak is nevezik, amely kényelmes fényerőt sugároz, vakítás nélkül, és lehetővé teszi a biztonságos közlekedést.

Kiemelő világítás: Vizuális érdeklődést keltve drámaiságot kölcsönöz a kültérnek. A megfelelő világítási tervvel fókuszponttá tehetjük a sétányt, az ajtót, egyes kerti természeti vagy épített elemeket. Ezt a fajta világítást általában spotlámpák biztosítják. Felűről vagy alulról jövő fénnyel különböző hatásokat érhetünk el – dizájn döntés kérdése, mit választunk.

Biztonság és védelem

Vannak olyan világítási lehetőségek, amelyek növelik a biztonságot. A Wi-Fi-vezérelt LED-es égőktől kezdve a távolság- és fényerőszabályozással rendelkező mozgásérzékelős lámpákig, a biztonság és a védelem a terület megértésével kezdődik. A fő hangsúly ilyenkor általában a bejárati ajtón, a felhajtón és a garázson van. A mozgásérzékelő lámpák jó megoldást jelentenek, mert mozgás hatására aktiválódnak – így energiatakarékosak is. A biztonsági lámpák jellemzően erős fényűek és nagy fényterülésűek, amelyek segítenek elriasztani az illetékteleneket.

A kültér méretéhez igazítva

Tervezéskor fontos figyelembe venni a terület méretét. A kis, meghitt kerttől a végtelenbe nyúló térig, a kültéri világítási rendszer mértékének megértése határozza meg, milyen világításban érdemes gondolkodnunk, hány fénypontra lesz szükségünk, és hogyan teremthetjük meg a fény-árnyék játékot a legjobban. Tehát más-más megoldást kell alkalmazni a kis kert, és a nagy park esetében.

Élettartam

Ami a fenntarthatóságot illeti, a mozgásérzékelők és a napenergiával működő lámpák az energiamegtakarítás egyik legjobb módjai a kültéri világítás esetében. Emellett szem előtt kell tartani, hogy ezek a fényforrások bizony ki vannak téve az időjárási körülményeknek – ha esik, ha fúj, ha süt. Mindenképp kültérre készített megoldást válasszunk, amelyek időjárás-állók; a vízállóság és a megfelelő burkolat legyen a fókusz.

A minőség sem utolsó, nem mindegy, hogy az élettartalom 5-10 ezer óra vagy 100.000+ óra. Ennek alapján tudunk gondolkozni azon, hogy hányszor kell újra beruházni és szerelni, és ezért fizetni is, egy rövidebb és olcsóbb lámpa alkalmazásakor, vagy hogy mekkora megtakarítást és kevesebb fejfájást kapunk egy jobb minőségű és hosszabb élettartamú lámpával, még akkor is ha ez többe kerül. Így gondoskodhatunk arról, hogy a vásárolt lámpára valóban hosszú távon számíthatunk.

Költség

Mivel számos típusú, stílusú és méretű kültéri világítás létezik, a különböző opciók árai nagyon eltérőek. A világítási megtervezést követően érdemes csak belevetni magunkat a megvalósításba, ugyanis akkor már tisztában vagyunk vele, pontosan milyen lámpákra lesz szükségünk. Vegyük figyelembe a fényforrás által felhasznált energia mennyiségét és a választott világítási elemek tartósságát is, amelyek szintén hatással vannak a kiadásokra.

Világítástervezésben és projekted megvalósításában számíthatsz szakértőinkre! Böngéssz webshopunkon, regisztrálj az árakért és add le megrendelésed. Garantáltan gyorsan szállítjuk is neked. Nem találod, amit keresel? Tanácsra lenne szükséged? Kérd egyedi ajánlatunkat szakembereinktől!